Det er vigtigt, at hunden bliver aktiveret i løbet af dagen på den ene eller anden måde. Der findes både kreative og sjove lege, der aktiverer hunden fysisk, men også mentalt. Det er nemlig vigtigt at holde både kroppen og hjernen ved lige. Efter en lang og aktiv dag er hunden klar til at få en god og velfortjent nattesøvn.

Det kan dog nogle gange være svært at finde på nye og sjove aktiviteter til hunden. Du kan derfor få inspiration til spændende lege her.

Mental stimulering

Du kan stimulere din hund mentalt ved at give den forskellige opgaver, som den skal løse. Hunden har en rigtig god lugtesans, som den blandt andet bruger, når den skal løse opgaver. Når hunden får færden af en godbid, vil næsen sende signaler op til hjernen. Nu skal hunden finde frem til, hvordan den får fat på godbidden. 

Du kan bruge et viskestykke eller et håndklæde til at stimulere din hund. Du kan starte med en let sværhedsgrad, hvor du placerer en godbid under et udbredt håndklæde. Nu skal hunden bruge snuden og poterne til at finde frem til godbidden.

Hvis du vil gøre det lidt sværere for hunden, kan du rulle godbidden ind i håndklædet. Hunden får stimuleret hjernen, når den skal regne ud, hvordan den får fat på godbidden. Hvis du vil give din hund en ekstra udfordring, kan du binde en løs knude på det rullede håndklæde.

Det kan være meget forskelligt fra hund til hund, hvor hurtige de er til at løse opgaven. Ligesom med mennesker bliver hunden også bedre, jo flere gange den øver sig.

Apporteringslege

Du kan aktivere din hund fysisk ved at lave forskellige apporteringslege. Du kan for eksempel lære hunden at rydde op. Det kan være, at du har en bestemt kasse, hvor hundens legetøj ligger i. Du kan derfor starte med at kaste et stykke hundelegetøj ud i rummet, som hunden skal lægge tilbage i kassen. Når hunden har lagt et stykke legetøj tilbage i kassen, kan du belønne den med en godbid. Over tid vil den lære at rydde hundelegetøjet op.

Du kan også træne apportering med en ganske almindelig tennisbold. Her kan du starte med at træne hunden i at vente, til du siger ”apport”. I starten kan du stille dig i vejen for hunden, men med tiden kan du rykke længere væk, når du kaster bolden. Du kan også udfordre hunden ved at kaste apporten i højt græs, så hunden skal bruge lugtesansen for at finde legetøjet. Desuden kan du skifte apporten ud, så hunden både kan lege med tennisbolde, sokker og andet hundelegetøj. 

Aktiver kroppen

Du kan lære din hund forskellige tricks, som er med til at aktivere hundens krop. Hvis du vil lære din hund at give pote, kan du starte med at gemme en godbid i din hånd. Hunden vil først prøve at få fat i godbidden med munden, men senere hen vil den bruge poten. Når hunden rører din lukkede hånd med poten, skal du rose den og belønne den med en godbid.

Efterhånden som hunden lærer at bruge poten, skal du skifte over til en hånd uden godbidder. Det er vigtigt, at du stadig husker at rose hunden og belønne den med en godbid, når den gør det rigtige. Til sidst kan du sætte kommandoen ”giv pote” på øvelsen.